My heart will go on
Door: Huub Waalewijn
Blijf op de hoogte en volg Huub
20 April 2008 | Ghana, Damongo
'Goats are like frogs only bigger' Johannis Adongo
Laatst zaten oma Adongo, haar kleindochter Johannis en ik op de veranda. Het was lights-off, wat betekent dat er geen licht of geluid is behalve wat voortgebracht wordt door de natuur. Oma zat met ontbloot bovenlijf - haar favoriete avondkostuum - met haar krakerige stem in het Frafra zachtjes een lied te zingen, waaruit ik af en toe iets hoorde als Jesu. Terwijl een transistorradio het laatste Ghanese nieuws doorkraakt, hangt Johannis op mn schoot, terwijl ze in haar kleuterengels uitlegt waarom een geit en een kikker in weze hetzelfde zijn.
Op momenten als deze kom je er ineens weer achter hoe heerlijk het leven in Ghana kan zijn. Het is echt om van te genieten. Dat is ook precies wat ik de laatste tijd steeds meer aan het doen ben. Ik leer steeds beter om het Afrikaanse ritme op te pakken en gewoon elke dag te kijken wat de dag zal brengen, rustig aan. In het begin kon ik me daar nogwel eens druk over maken, je wilt wat te doen hebben etc., maar de laatste tijd is het wat dat betreft easy going. Naomi (ja ze leeft) en ik zaten ons allebei daar redelijk druk om te maken, totdat we in het zwembad in Mole National Park tegen mekaar zeiden, we zeiden: Meid, we motte meer gaan geniete! En zo geschiedde.
Het houdt concreet in dat ik gewoon elke dag een beetje kijk wat de dag gaat brengen. Soms plan je eens wat, soms niet, maar elke dag gebeurt er eigenlijk wel iets leuks. Zo hebben we nog wat op de school geholpen en een klein projectje gelanceerd. We lieten twee klassen een tekening maken over wat ze belangrijk vinden in het leven, en zowaar toen ik dat stond uit te leggen had ik het naar mn zin voor de klas. Zo zie je maar, t kan verkeren! Nu het vakantie is tot 6 mei, is die activiteit ons uit handen geslagen, maar we ontdekten een heel groot weeshuis, waar niemand iets over wist. Nu zijn we daar 'aan de slag' gegaan, wat erg leuk is. Omdat er vooral vrouwen werken daar, ben ik ineens sister Hiep. Natuurlijk is daar ook niet echt een taak, maar ik vind het erg gezellig om een beetje met ze rond te hangen, te voetballen, te knuffelen, te geinen etc. Binnekort (vanavond misschien?) beginnen ze met Bijbelstudie voor de oudere kids, dus daar kan ik mn steentje wel bijdragen. En wonder boven wonder kom je daar ineens een Vrijgemaakte zuster tegen. Haha, Kampen wordt me langzaamaan opgedrongen hiero! Verder help ik hier in huis mee met varkens slachten, het mangogehalte op peil houden, Johannis vermaken, rondrijden op de motor en ziek zijn.
Zoals sommigen al vermoeden en vroegen ben ik inderdaad ziek geweest. Mn peperdure profylaxe was niet bestand tegen een steek van een vies vrouwtje. De malariamuggen hebben me tot twee keer toe ziek weten te maken. Eerst dacht ik dat het een zeer dodelijke ziekte is. Het is namelijk de enige ziekte naast AIDS waar een overheidscampagne tegen is opgezet. Nou dan moet het wel serieus zijn. Toen de laboratoriummedewerker op een gebruikt medicijnen doosje schreef dat ik inderdaad malaria onder de leden had,werd ik gelukkig gerustgesteld door Celine Dion, die nog zwoeler dan ooit tevoren me toezong dat mn hart wel door zou gaan. Ik werd gelijk weer verontrust door het besluit van mn huisvader om goedkope medicijnen in het dorp te kopen ipv de dure in het ziekenhuis. De ingredienten op het doosje (gemalen apenschedel en koeienhaar)en het voorschrift (driemaal daags onder geprevel innemen), deden me het ergste vermoeden. Grapje.
Verder ben ik van een kar gevallen, toen we bakstenen aan het halen waren voor het bouwen van een huis. De bakstenen moesten we beneden ophalen, dus dat deden we al rijdend op een kar die uit niet veel meer bestond dan wielen en planken. Geen rem dus. Nou ja dat ging twee keer goed, de derde keer werd ik, nadat ik ineens twee van mn medepassagiers op de grond zag liggen, ook zelf gelanceerd, en kneusde mn hand. Niets gebroken, niets aan de hand.
Maar de rest vertel ik gewoon als ik thuis ben. Volgende week vrijdag vertrekken we al uit Damongo, om twee weken te gaan reiezen en dan vlieg ik 15 mei alweer naar huis. Nou dat gaat me ineens wel snel!
Ok, mn tijd begint te knipperen, dus tot snel weer!
Liefs, Huub
Ok, mn tijd begint te knipperen, dus tot snel weer!
Liefs, Huub
20 April 2008 - 18:36
Frans En Nicole:
Ha Huub,
je maakt het in de bouw!.. niet doen, ik ben er ook ingetrapt.
Goed om te lezen dat je het ondanks de malaria naar je zin hebt.
Vooral het bereiden van het voedsel en dan het heeele traject spreekt me wel aan.
Dat moeten we nog eens doorspreken als je terug bent.
Motorrijden en varkens slachten, wat een leven!
We wensen je nog veel plezier en een gezegende reis toe.
Groeten uit het zonovergoten Poonhaven. -
21 April 2008 - 00:01
Tim:
Hey HUUBB!!
Man... Wat een chille leven heb jij weet je. Tof hoe je je weg weet te vinden in Afrika. Bizar eigenlijk hoe je zo met een heel ander gezelschap de zwoele zomeravond doorbrengt. Dat doe ik je niet na. Echt bizar; supercool. Wel balen van die malaria. Heb je lopen ijlen enzo? Man; het lijkt me leuk je weer te zien; ik kijk echt naar je uit! Geniet van de laatste weken; cool dat je nog een trip gaat bouwen! Dat is tenminste niet meer zo lui als het leventje wat je nu hebt. Er is toch meer in het leven dan de bomen die wel vanzelf aan de bomen groeien. ;-)Nee grapje; doe het maar kalm aan. Je bent tenslotte in Afrika. Nou; laterz en leuk wat van je te vernemen. Groeten!! -
21 April 2008 - 07:00
Ada:
He bolletje!
He, he, eindelijk weer een berichtje! Fijn! Ik begon me al zorgen te maken dat je intussen aan tetanus leed of anders flinke koorts had door een infectie omdat je die medicijnen daarvoor niet had ingenomen...valt dus weer mee! Goed om te horen dat het je zo lukt om te genieten! Ook knap dat je nog een keer voor die klas bent gaan staan - gelukkig was het ook meteen leuk! Als ik je zo hoor, zal het afscheid je daar nog zwaar vallen. Je bent daar echt een onderdeel van het leven geworden. Da's op zich natuurlijk een goed teken.
Dus: veel succes met afscheid nemen! Een hele goede reis door Ghana en tot snel! Ik kijk er erg naar uit om weer met z'n allen bij elkaar te zijn!
Liefs Ada -
21 April 2008 - 08:48
Daniel:
hey kale baviaan!
Tof om te lezen dat je t easygoin' ritme te pakken hebt en lekker aan't genieten bent! Hou'en zo en zo!
15 mei zet ik in mijn boekje met georganiseerde dagen (oftewel agenda, maar dat woord ken je natuurlijk al niet meer)
Thanks voor je mail, ook nog!
tot later!! -
21 April 2008 - 10:28
Baukvrouw:
Hee gosert,
geniet er nog van zolang het kan!
Groetjes -
21 April 2008 - 13:41
Mirjam:
Hallo,
Goed om van jullie te horen. Tja het spanningsveld tussen iets te doen hebben en gewoon meeleven, goed dat jullie het daar samen over kunnen hebben en nu ook echt het Afrikaanse familieleven en ritme te pakken hebben. Het ziet er uit als kostbare en gevarieerde ervaringen. Gelukkig heb je het met ziekte en verwondingee in de hand weten te houden. Er zijn vele vormen van Malaria en ook van de meelevers ontkomen meerdere er niet aan.
Ja het aftellen begint al weer. Ik wens jullie vast een goed afscheid en reizen toe. En als jullie weer in het land zijn, laat maar even horen.
Dan kunnen we eens live bomen over alle belevenissen en ons later nog eens buigen over wat het voor jullie betekent heeft.
Groetjes mirjam
21 April 2008 - 19:17
Pieter:
sista joep!
mooi om wat van je frafra belevenissen waar te nemen. keep up doing the good work en ik zie je snel weer makker!!!
pedro -
22 April 2008 - 11:22
Maria:
hee huub, echt geweldig om te lezen hoe je het daar hebt! echt bijzonder en vreemd! geniet er nog van en succes met je gezondheid. hier schijnt de zon inmiddels en met mij gaat het prima. tot gauw, liefs maria -
22 April 2008 - 12:32
Gidi:
hubi! goed bezig man, lachen om je verhalen te lezen.. ik zie je gezicht voor me als ik me inbeeld hoe je van die kar door de lucht vloog en toen fluisterde ik lachend / hoofdschuddend 'sukkel' en toen zei m'n collega hier op het IFES-kantoor 'waarom lach je wat is er?' en toen heb ik het voorgelezen en zij moest ook lachen dus met andere woorden; je bent weer goed bezig huub! ;-)
ik zie er naar uit je bruine hoofd te zien en me wederom te verbazen.
groeten! -
01 Mei 2008 - 12:41
Wouter:
Geniet er nog van, jongen! Tot snel!
groetjes
Wouter -
05 Mei 2008 - 07:47
Cowrina:
Huub, it's your birthday, right?
Ik zal het nooit vergeten!
Gefeliciteerd! Ik ga nu je verhaal ff lezen, kheb nog een paar minuten internetcafetijd,jeweettoch!
groets uitchina! -
06 Mei 2008 - 13:22
Chris:
Dag meester Huub en Zuster Hiep!
Echt goed om je verhalen te lezen, ga lekker door met genieten:) en nog gefeliciteerd he ;) -
06 Mei 2008 - 19:48
Ewout:
Ha Huub!
Leuk je verhalen te lezen, wat je allemaal meemaakt.
En nog gefeliciteerd met je verjaardag.
Het beste met alles wat je doet
Hartelijke groeten van Ewout. -
13 Mei 2008 - 15:19