You are welcome! - Reisverslag uit Damongo, Ghana van Huub Waalewijn - WaarBenJij.nu You are welcome! - Reisverslag uit Damongo, Ghana van Huub Waalewijn - WaarBenJij.nu

You are welcome!

Door: Huub Waalewijn

Blijf op de hoogte en volg Huub

05 Maart 2008 | Ghana, Damongo

"We konden ons verstaanbaar maken. Verstaanbaar zijn is iets anders dan begrepen worden. Het is een aangename toestand voor een vreemdeling in een nieuw land... Het is een zwevende toestand... Men doet zijn best voor de nieuwkomer en verwacht nog weinig van hem terug."(1) Aquasi Boachi, prins van het rijk van de Ashanti aan de Goudkust van Afrika.

Op onverwachte wijze kreeg ik er laatst een nieuwe reiscompagnon bij. Tijdens de lange reis begon ik nml in het boek 'De zwarte met het witte hart' waarin het leven beschreven wordt van een Ashanti prins (uit Ghana dus) die op jonge leeftijd (in februari overigens) vertrekt naar Nederland, ook met een reisgezel. Aquasi en ik maken dus dezelfde reis in omgekeerde richting. Wat voor hem normaal is, is voor mij vreemd en vice versa. Echt grappig te lezen hoe iemand met alle macht in Nederland probeert thuis te raken, terwijl je hetzelfde aan het doen bent in Ghana!

We kwamen we vorige week dinsdag om elf uur 's avondsaan in Damongo, in het West-Gonja district van Ghana. Vanaf hier rolde ik van de ene verbazing in de andere.

Gastgezin
Ik woon nu in een gastgezin, met zo'n 12 andere mensen, 6 honden, 10 varkens, 2 schapen, 9 geiten en 3 motors. Het is echt een hele belevenis in ons gezin. Ik heb als enige een eigen kamer, met ventilator en een eigen badkamer. Een grove luxe vergeleken met de rest van het gezin, die buiten slapen en drie resterende vertrekken bevolken. Het is een andere luxe dan in Nederland. Het is een ongemeubileerde kamer en de badkamer bestaat kort gezegd uit vier muren en een emmer. Deze emmer wordt dagelijks voor mij gevuld, waarna ik hem met een maatbeker zorgvuldig over mn lijf leegkieper. Dat is zooo lekker. Na een hele dag in 35o rondgelopen te hebben met stof en dropsnot in je neus, kan niets mij zo blij maken als deze emmer. Eindelijk verkoeling.
Ook het water voor de plee wordt voor me getapt. De plee is een soort varkenshokje waarin een porseleinen pot in de grond is gemetseld. ze noemen het een Mozambique hut of iets dergelijks. je spoelt door met je emmertje.
Hoewel ik het enorm wennen vind om zo'n voorkeursbehandeling te krijgen, waar echt alles voor je gedaan wordt (ontbijt, lunch, avondeten), begint het wel steeds meer als thuis aan te voelen. Het gezin bestaat uit drie broers James, Onasis en Jackson met hun vrouw en kinderen en hun moeder. Vitus en Prosper, de twee zonen van Onasis zijn mn kameraden waar ik veel mee doe, en verder heb ik heel wat lol met Johannes (een klein meisje, die erg 'troublesome' is, maar wat mij betreft heel funny) en Denicha (haar puber nicht).

Obruni
Als je als blanke door Damongo en omstreken loopt wordt je voortdurend achterna gezeten door kinderen die Obruni (blanke) roepen, en dat net zo lang doen totdat je omkijkt, lacht en zwaait. Dan zijn ze de koning te rijk en zwaaien ze als een dolle terug. Verder zijn blanken ook goed geschikt voor gemeenschappelijk vermaak. Zondagmiddag was er nml een opening van een kapperszaak. Een hele happening, en wij gingen even kijken. Worden we gelijk door de kersverse eigenaar meegetrokken en op de eerste rij gezet. De presentator had ons ook opgemerkt en kondigde een liedje aan, waarop alle blanken moesten gaan dansen. Hahaha, en jahoor daar stonden we dan, tot groot vermaak van velen.

Op dit moment is er nog niet zoveel te doen qua activiteit. We kijken nog de kat uit de boom, en dat is een flinke boom. Wel gaan we elke dag naar de Kidsclub, waar kinderen na school komen om huiswerk te maken of om te spelen. Echt grappig, die kiddo's. Ze zijn precies zoals ze je kent, allemaal heel grappig, witte tanden, altijd lachen, voetballen met een verrotte mango en obrunis bewonderen (vooral haar voelen is erg bijzonder).

Mn tijd begint al weer op te rakelen en Prosper zit hier naast me te slapen. De hoogste tijd om dit air gecoolde internetcafe te verlaten en weer de brandende hitte in te stappen. De benaming obruni wordt trouwens steeds minder op me van toepassing, net als 'vlekkenboer' overigens.

Nou, tot later en succes met het stormachtige Nederland!

Liefs, huub

(1) Arthur Japin, De zwarte met het witte hart, ECI, Vianen, 1997, p.99. Zo Tikvah, je voetnoot.

• 05 Maart 2008 - 12:56

Annick:

He Huub leuk om te lezen wat je daar allemaal mee maakt. Ik wens je een hele leuke, leerzame tijd daar. Geniet ervan. Groetjes Annick

• 05 Maart 2008 - 13:28

Christiaan:

Wow, wat een avontuur!
    Het zal je vast heel erg inspireren :P
    daag,
    Uit koud Nederland.

• 05 Maart 2008 - 13:34

Mirjam V.d. E:

Zo Huub,

Goed boek ben je aan het lezen, en bijna ook aan het schrijven zo ; ) Leuk die levendige verhalen. Ik kan me voorstellen dat het met de verdeling in huis zo wat ongemakkelijk voelt, maar jij bent het anders gewend en moet het ook goed vol kunnen houden he. Mooi dat jullie de kidsclub hebben gevonden en zo zul je ook wel nog andere avondgroepen enzo gaan ontdekken. Er zullen niet ineens allerlei taken op je liggen te wachten, maar het echte mee leven is zo te horen al begonnen.

Groetjes Mirjam

• 05 Maart 2008 - 13:46

Guido:

Hubi! goed bezig!! haha echt lachen man, klinkt tof om ook eens heen te gaan!
    geniet ervan!
    later....

• 05 Maart 2008 - 15:43

Ruben:

Huub,

Heb nog niet helemaal scherp wat je bezigheden zijn naast het verzorgd worden en het ter plekke zijn, maar vind het iig mooi je verhalen te lezen. Ben benieuwd naar je belevenissen!

• 05 Maart 2008 - 16:03

Alinde:

Hoi Huub,

Zo die behandeling is wat anders dan je in het koekoeksnest gewend was! Geniet er maar van zo lang het duurt. Wel jammer dat je daar geen huisgenoot hebt met een computer met internet, al is een airconditioned internetcafé in die contreien misschien wel beter ;-).
    Echt super leuk om je verhalen te lezen, krijg zo een goed beeld van hoe het er uit ziet.

Gegroet,
    Alinde

• 05 Maart 2008 - 16:36

Laurence:

Huub man,
    Weet jij ook eens wat het is om allochtoon te zijn :)

• 05 Maart 2008 - 17:47

Wilma:

Ha neef!

Leuk om je verhalen te lezen! Hihi, je moet zelf een boek gaan schrijven joh! In de trend van de witte met het zwarte hart..?! Hmm.. nee klinkt ook niet echt gezellig...

Maare geniet het daar!

Groetjes!

• 05 Maart 2008 - 17:54

T'wil En O"rob:

huub,
    we hebben genoten van je verhaal. Maar, ik zou het je niet nadoen.Ik zie me al bezig met zo'n emmertje water. Het scheelt je afdrogen hoeft niet. Huub zet t'm op tot de volgende ronde de wibbels

• 05 Maart 2008 - 18:02

Renate:

Jo Huub!
    Leuk leuk om te lezen :) De douche en wc roept weer wat herinneringen bij me op, ik geniet nu echt vet hard van de warme douche hier, en de eerste keer weer op een normale wc dacht ik dat ik op een stoel zat te schijten ;) Geniet ervan en ik ga dat boek ook eens ff lezen.
    x

• 05 Maart 2008 - 21:08

Tikvah:

JA goed bezig met die voetnoten ik wist meteen tegen wie je t had. Na het eerste stuk doorgeworsteld te hebben (wat een onbegrijjpelijke beschrijvingen over dat koninkrijk daar, met zoveel gruwelijkheden dat je t bijna niet gelooft als je t wel goed hebt gelezen). Anyhow, door dat oerwoud heen komt er daarna een toegankelijker stuk over hoe het in Nederland voor hen was. Raar land zijn we ook eigenlijk. Ik ben al op 3/4 van het boek, hij begint echt meeslepend te worden dus blijf vooral lezen. Je wordt wel even op je grondvesten geschud halverwege. Ik was zo geshockeerd dat ik even twee dagen niet meer kon doorlezen.

Hey apart idee dat jij nu daar bent waar het verhaal zich ook afspeelt zeg. Rare mooie wereld.

Lekker dat je toch je eigen kamer hebt, om even terug te trekken zo nu en dan. Hoe vinden ze dat trouwens als jij een tijd alleen in je kamer gaat chillen? Net zo raar als in Nica?

Veel pret met die pubers daarin huis and the whole animal farm. Niet wanhopen bij dip-dagen in een gastgezin, t is niet je eigen familie tenslotte dus je hoeft niet van jezelf te verwachten dat het 100% alle tijden leuk zou moeten zijn.

Ok ik ben de computer zat. Geniet nog van de verkoeling van het internetcafe als je deze weblog checkt voor je de hitte inwandelt (ga je al langzamer lopen net als locals?) - wij hebbben hagel en sneeuw afgewisseld met zonovergoten kou. Tikvah

• 06 Maart 2008 - 10:25

Jasper Maas:

Hoi Huub,

Leuk om je verhalen te lezen. Ik ben van de week een paar keer langs Damongo komen reizen (ben nu in Tamale), maar had geen tijd om er een dagje te blijven. Ik heb wel Musah op het busstation gesproken en begreep dat jullie het goed hebben. Jullie hebben hem al ontmoet hoorde ik. Hartelijke groeten aan Anthony en co en nog een hele goeie tijd.

Groet, Jasper (reispartner van Freya)

• 06 Maart 2008 - 14:39

Bakkerrrrrrrrr:

dropsnot, dat doet me denken aan langlang geleden en iets met aardbeien. Were you there?
    Geniet jongeman, zoals alleen jij dat kan. Hoei, sneeuwbal in je koppie!

• 06 Maart 2008 - 19:02

Wouter :

Ha Huub!
    Weer een mooi verhaal, schrijf zo door zou ik zeggen. Geniet van de wamte daar!
    Groetjes! Wouter

• 07 Maart 2008 - 08:16

Freya:

Ja dan kan ik natuurlijk niet achterblijven :D.
    Met zn allen in Damongo en ik hier:(.
    Jammer dat jullie Jasper niet meer ontmoet hebben.
    Klinkt gezellig daar, Johannes is leuk he. Die voorkeursbehandeling, tsja. Ik kunt aanbieden zelf je water te gaan halen, maar het kost veel tijd en energie uit te leggen dat je het ook zelf kan en ze doen het graag voor je, het is het proberen waard maar je blijft een Obruni he!
    Ik hoop dat het ook goed gaat met Naomi.
    Ik kan je nog van alles vertellen en zeggen, maar volgens mij gaat het wel prima en ontdek je het allemaal zelf wel.
    Leuk dat jullie naar de Kidsclub gaan.

Heel veel groetjes aan je familie (probeer zeker ook eens zo'n stukje varken op de markt zaterdag) Groetjes aan Sofia en co, en aan Musah en Rashida. En heel veel plezier met je boek, misschien kun je op de terugweg langs Elmina Castle waar een de laatste hoofdstukken zich afspelen.

Ik wacht je volgende verhaal af,

Groetjes, Freya

• 07 Maart 2008 - 12:17

Hans:

Hallo Huub, Fijn dat je daar zo goed ontvangen wordt. Misschien kun je me niet zo blij maken met een frisse mus maar eenmaal terug in dit lage land kan ik jou of julie wel blij maken met een dode duif met morieljes gestoofd in wijn.

Graag blijf ik op de hoogte van je reiservaringen want wat zich binnen folklore afspeelt genie mijn interesse.

Het beste,

Hans

• 09 Maart 2008 - 09:14

Theo:

Hey Huub haha lekker zo'n emmer douche. Just like in the movies! Doet je camera het nog? Lijkt me leuk om je omgeving daar te zien. En jou tussen die lachende kiddo's :)

Heb je berichtje van pieter gelezen, hij maakt ook spannende dingen mee. Wat een internationale vrienden zijn we aan het worden.. Ik ben net terug uit Frankrijk, heerlijk geboard, uitgerust en bruin.

Tot snel! Genietse!

• 09 Maart 2008 - 21:00

Janneke&Tim:

Sjongejongejongejonge wat kan een eerste week al veel nieuwe indrukken op je maken! Klinkt allemaal al heel tof en bijzonder! Ik ben met de anderen eens dat dat schrijven van jou echt leuk is om te lezen. Zou je iets mee moeten doen! een reisverslag maken of zo.. Zeg, heb je jezelf ook meteen een typical African kapsel aan laten meten om minder op te vallen als blankman (de witte glimlach heb je al) Hoop dat je je een beetje op je gemak gaat voelen daar en dat je nog andere leuke taken krijgt naast danswonder en mangotrapper!

• 10 Maart 2008 - 09:52

Manon:

Ha die Huibert, je gaat nog moeite krijgen al je berichtjes bij te houden. Hier kan ik ook eindelijk eens internetten heb ik na drie weken eindelijk eens een idee hoe het jou daar vergaat... De verhalen van emmertjes water en ere-behandeling doen me erg denken aan Darfur, kan me inleven in de gemengde gevoelens die dat teweeg brengt. Naast het opgelaten gevoel dat het teweeg bracht, wordt ik nog steeds helemaal warm van binnen als ik denk hoe lief die mensen daar voor me waren en word nu dus ook een beetje warm van het idee dat er daar mensen zijn die zo goed voor jou zorgen! Veel sterkte met het wennen aan alle nieuwe dingen, geniet ervan! Liefs, Manon en een knuffel van je neefje!

• 12 Maart 2008 - 19:12

Baukje:

Gosert!

Wat ar joe ol doeing deer!!
    Over twee weken vertrek ik als het goed is (als er geen negatief reisadvies is ivm Geert Wilders-film) ook naar Afrika (Marokko). Mocht je nou een beeeetje in de buurt zijn, dan kom je maar een mierzoet marokkaans bakkie thee doen..

Ciao!

• 13 Maart 2008 - 17:06

Lis:

ha ome huub,

prachtig om over je verhalen te lezen. Japin is een dikke vetta aanrader. Long Tall Philly tipte me dat boek; hij was ook in Fort Elmina geweest; zeker gaan!
    Geniet ervan en hou je taai!

wallabilla!
    lis

• 13 Maart 2008 - 22:18

Huismoeder:

huisvriend, wat een verhalen zeg.....
    Ben je als obruni al zo bruun geworden?
    Bij een zwaluwkamp noemen ze trouwens wat jij een varkenshokje noemt een HUDO oftewel een hurkdoos, er was ook nog een andere benaming maar die zal ik hier maar niet noemen!
    Geniet ervan he?
    groet, de moeder van Corina